Näin me koimme Purjehduspäivän 2019

Purjehduspäivänä osallistujia haastettiin ottamaan kuvia ja julkaisemaan niitä sosiaalisen median kanavissa. Kuvia julkaistiin myös paljon Purjehduspäivän Facebook-sivulla. Ohessa tiivis katsaus julkaisuihin.

Ensimmäinen kuva voitti Purjehduspäivä 2019 -some-kuvakisan. Kuvan otti ja lähetti Purjehduspäivän käyttöön gastina s/y Firelyssä ollut Tuula Silfer.

Tuula Silferin kuva voitti Purjehduspäivä 2019 some-kuvakisan. Kuvassa s/y Fireflyn kippari Antti kiipeää kesken purjehduksen hakemaan nostinta ylhäältä.

S/Y L’Amour3 osallistui Purjehduspäivä tapahtumaan 24.-25.8.2019 Hiittisten saaristossa. Oheinen koostevideo on erittäin hieno. Kannattaa katsoa.

Loistava Purjehduspäivä -tempauksen purjehdusviikonloppu, kiitos s/y L'Amour3 Crew! <3

Julkaissut Jari Kaarima Keskiviikkona 28. elokuuta 2019

S/Y Mesimarja

Purjehduspäivän iltatilaisuudessa Vallisaaressa juteltiin päivän kokemuksista. Samalla järjestäjät jakoivat…

Julkaissut Purjehduspäivä Sunnuntaina 25. elokuuta 2019

https://www.facebook.com/arna.tulipaa/posts/2636934116350738

Hieno mahdollisuus kokeilla purjehtimista!

Julkaissut Mirja Aukee Lauantaina 24. elokuuta 2019

Kiitos Purjehduspäivä ja Antti Lehmuskallio, hieno reissu upeassa kelissä s/y Fireflyllä Itä-Helsingin ihanilla vesillä!

Julkaissut Mirja Aukee Lauantaina 24. elokuuta 2019

https://www.facebook.com/purjehduspaiva/posts/2391993554422613
https://www.facebook.com/purjehduspaiva/posts/2392970887658213

Kiitän vielä kerran kaikkia, jotka osallistu Pitkäpaadella purjehduspäivään. Toivottavasti ens kesänä saamme isopurjeen…

Julkaissut Marko Kantola Tiistaina 27. elokuuta 2019

Loistava Purjehduspäivä -tempauksen purjehdusviikonloppu, kiitos s/y L'Amour3 Crew! <3

Julkaissut Jari Kaarima Keskiviikkona 28. elokuuta 2019
https://www.facebook.com/purjehduspaiva/posts/2392917700996865

Kiitos Marko Kantola s/y Pitkäpaasi unohtumattomasta elämyksestä Purjehduspäivänä!

Julkaissut Marjatta Lehtola Lauantaina 24. elokuuta 2019

Purjehduspäivä 2019 mediassa

Purjehduspäivä vuonna 2019 (24.8.) järjestiin kolmannen kerran. Kolmas kerta innosti edelliseen vuotteen verrattuma osallistusmaan. Tapahtuman idea alkaa vähitelleen toimia. 2019 tapahtumaan osallistui 12 purjevenettä (Helsinki, Parainen, Vaasa ja Oulu) ja päivän purjehdusten aikana vesille pääsi 70 gastia. Edelliseen vuoteen verrattuna osallistuminen monikertaistui merkittävästi.

Ohessa alla tapahtuman alla ja aikana tehdyt uutiset.

MTV Uutiset 24.8.2019, Kymmen uutiset 22.00.

Kato MTV:n Kymmenen uutisissa julkaistu uutinen linkin kautta.

Miten untuvikko pärjää purjeveneen puikoissa? Purjehduspäivä kokosi konkarikipparit ja ensikertalaiset nauttimaan merestä: ”Tämä on ollut aika eksoottista”

Helsingin Sanomat 22.8.2019

Oletko aina haaveillut purjehtimisesta? Pian Helsingin edustalla seilaa moni aloittelija: ”Ei tarvitse rahaa, ei tarvitse osata mitään”

Helsingin Sanomat 22.8.2019

Purjehduspäivä huipentuu Vallisaaren kokoontumiseen – paras somepäivitys palkitaan

Purjehduspäivän purjehdusten jälkeen veneet gasteineen ovat tervetulleita yhteiseen kokoontumiseen Helsingin Vallisaareen. Luvassa on yhdessäoloa ja keskusteluja purjehduksesta sekä päivän kulusta klo 16 alkaen.

Vallisaaren eri ravintolat tarjoavat ruokaa (omaskustanteinen) klo 18 asti.

Kahvila Pajassa alkaa klo 18 illanvietto, jonka aika jaetaan Purjehduspäivän huomioinosoitukset seuraavissa luokissa:

  • Mainio Kippari
  • Innostunein Gasti
  • Paras some-päivitys tunnisteella #purjehduspaiva

Viimeiset lauttayhteydet Vallisaaresta lähteävät seuraavasti:

Suomen Saaristokuljetus klo 21.45.

JT Line klo 19.45

Veneilijän jättää jälkensä ympäristöön – lue Purjehduspäivän Itämeri-vinkit

Jokainen veneilijä voi vaikuttaa ympäristöönsä jättämäänsä jälkeen.

Pienet pisut meressä eivät äkkiseltään pilaa varsinkaan suuria merialueita, mutta jos kaikki pissaavat mereen, kasvaa ravinteiden määrä tuntuvasti. Seuraukset ovat jo hyvin tiedossa, tänäkin vuonna olemme saaneet lukea paljon uutisia ja some-päivityksiä Itämeren levähavainnoista helteisenä heinäkuuna.

Purjehtijan on hyvä noudattaa tiettyjä periaatteita, kun liikkuu vesialueilla. Näin jokainen voi tehdä pienille teoilla jotain konkreettista esimerkiksi Itämeren suojelemiseksi:

Suosi purjehtimista. Jos purjehtii koneajon sijaan, pakokaasuja syntyy entistä vähemmän ja samalla säästyy sekä polttoainetta että rahaa.

Septitankki käyttöön. Veneen käymäläjätteet pitää kerätä septitankkiin. Septitankin tyhjentämisestä kannattaa tehdä rutiininomainen toimenpide. Tyhjennä septitankki aina kun on mahdollista tyhjennyspisteessä.

Ei tiskivesiä mereen. Tiskaaminen voi tuntua joskus tylsältä, mutta hyvän mielen saa, kun vie tiskivedet tiskaamisen jälkeen venesataman viemäriin tai kaataa tiskivedet maalle meren sijaan. Veneeseen kannattaa hankkia tiskialtaaseen sopiva pesuastia, jolla vedet on helppo viedä veneestä pois.

Lajittele jätteet. Veneen roskapussi (sekajäte) täyttyy nopeasti, jos jätteitä ei lajittele. Biojätepisteitä alkaa jo löytyä vierasvenesatamien jätepisteistä. Muovin ja paperin erottaminen sekajätteestä on järkevää, koska niille on kysyntää kierrätys- ja polttolaitoksissa.

Roskat roskiin. Vie roskat roskakoriin tai oman veneen roskiin. Roskia ei saa jättää luontoon.

Vältä myrkkymaaleja. Jos veneen pohjan puhdistaminen onnistuu veneilykautena harjalla tai pohjapesurilla, veneen pohjan myrkkymaalaus on tarpeetonta.

Sinilevää Kökarin selällä kesällä 2018.
Kökärin läntinen selkä kesällä 2018.

Lahjoita rahaa. Omien tekojen lisäksi aina voi tukea entistä puhtaamman meri- ja saaristolalueiden puolesta työtä tekeviä järjestöjä. Purjehduspäivä kannustaa purjehtijoita osallistumaan ja tukemaan eri järjestöjen toimintaa taloudellisesti. Purjehduspäivä ei kerää itse rahaa suojelutyöhön.

Suomessa Itämeren hyväksi tekevät muun muassa seuraavat järjestöt:

Pidä Saaristo siistinä ry: Lahjoitukset

John Nurmisen Säätiö: Puhdasmeri.fi-kampanja

BSAG, Baltic Sea Action Group (Elävä Itämeri säätiö): Lahjoita Itämerelle

WWF: Liity Itämeri-kummiksi

Purjehdus ja yhteisöllisyys

Monta vuotta sitten purjehtiessani Maarianhaminasta Gotlantiin pohdin keinoa, jolla voisin jakaa purjehtimisen tuomaa tunnetta muille. Heille, jotka eivät ole olleet missään kosketuksessa mereen tai purjehdukseen. Matkan jälkeen listasimme vaimoni kanssa paperille asioita, joita haluaisimme tehdä tulevaisuussa. Kirjoitin yhdelle riville: Yhteisöllinen purjehdustapahtuma (sisällöstä ei ollut hajuakaan).

Olin itsekin löytänyt purjehduksen vasta päälle kolmikymppisenä. Mikseivät muutkin? Entisenä lappilaisena minulla ei ollut aiempaa tuntumaan merellä liikkumiseen. Vasta Helsingissä asuessani kiinnostus heräsi – yhden purjehdusviikolopun jälkeen legillä Airistolta Hankoon. Eräretkeily tuntureilla vaihtui luontevasti purjehtimiseen puisella kansanveneellä. Ei purjehtiminen ole vaikeaa ja sen oppii kuka vaan.

Vuosi Gotlannin reissun jälkeen matkalla Saarenmaalta Tammisaareen ajelimme tyynessä säässä läpi kilometrien mittaisten levälauttojen. Silloin mielessä pyöri Itämeren harmaa tulevaisuus.

Kahden asian yhdistämisen yhteisöllisen purjehdustapahtuman ympärille tuntui tuolloin sopivalta: purjehduksen ilo ja Itämeri. Yhteisöllisiä tapahtumia oli Suomessa järjestetty aiemminkin, mutta ei koskaan mitään purjehdukseen liittyvää – saati vastaavaa kuin Purjehduspäivä. 

Juuri Purjehduspäivänä voi jakaa purjehduksen ilot uusille purjehduskavereille ja samalla kannustaa ajattelemaan Itämerta.

Ja miksi Purjehduspäivä järjestetään kolmannen kerran? Koska kymmenet osallistujat ovat pitäneet tapahtumaa niin mahtavana! Miksei vastaavaa ole järjestetty aiemmin? Toki monet purjehtijat ovat vieneet ensikertalaisia kavereitaan vesille ennenkin. Nyt vastaavaa voi tehdä myös tuntemattomien ihmisten kanssa. Pidetään kynnys matalalla: muutaman tunnin mittaiselle purjehdukselle pääsee hyvin helposti mukaan, eikö tarvitse osata mitään. Kahden tapahtuman ja kymmenien henkilökohtaisten kohtaamisten jälkeen, tuntuisi oudolta jättää tapahtuma järjestämättä.

Aiempina vuosina mukana on ollut veneitä Helsingistä, Espoosta ja Turusta. Toivottavasti tänä vuonna teemme ennätyksen. Haluamme yksinkertaisesti lisää kohtaamisia merellä. Lähtekää kipparit mukaan ja kokeilkaa, miltä tuntuu jakaa oman harrastuksen ilot muille. Tunne on aika vahva! #olenmukana #purjehduspäivä

TEKSTI ja KUVAT: JANNE IMPIÖ