Itämeri on herkkä. Itämeri on murtovettä – jotain suolaisten valtamerten ja makeiden järvien väliltä. Murtovesi on eliöstölle haastava ympäristö. Itämeri on myös matala meri, keskisyvyys on vain 54 metriä. Lisäksi Itämeri on kovalla käytöllä. Valuma-alueella asuu 85 miljoonaa ihmistä, ja Itämeri on yksi maailman tiheimmin liikennöidyistä meristä.

Itämeren näkyvin ongelma on rehevöityminen. Kaupungit, teollisuus, maatalous ja jopa purjehtijat itse ovat käyttäneet Itämerta suruttomasti viemärinä. Nykyisin toki valtaosa jätevesistä puhdistetaan, mutta mereen päätyy silti liikaa ravinteita. Tämä näkyy kesäisin sinilevälauttoina.

Merimies merta rakastaa. Näin on laulettu perinteisissä lauluissa jo vuosisadan verran. Ja tottahan se on, meri on purjehtijalle tärkeä. Jokainen merellä liikkuja nauttii merestä ja luonnosta. Yhä useampi merellä liikkuja on myös huolissaan meren tilasta. Tämä huoli on yksi syy sille, miksi Purjehduspäivä perustettiin.

Rehevöitymisen lisäksi Itämerta vaivaa moni muukin ongelma. Merestä löytyy uskomaton määrä roskaa ja muovia. Vieraslajit ovat levinneet ilmastonmuutoksen, rehevöitymisen ja laivaliikenteen seurauksena. Osa kalakannoista on romahtanut ylikalastuksen ja padottujen jokien takia.

Muita uhkia aiheuttavat vilkas meriliikenne ja sen tuoma öljyonnettomuuksien riski, ympäristömyrkkyjen ja kemikaalien päätyminen mereen, meren pohjaan upotetut kemialliset aseet sekä hylkyjen vuotavat polttoainesäiliöt.

Me kaikki voimme vaikuttaa Itämeren tilaan. Pidetään meri hyvässä kunnossa, jotta myös meidän lapsemme ja heidän lapsensa voivat nauttia purjehtimisesta.

TEKSTI: ANTTI LEHMUSKOSKI

KUVAT: JANNE IMPIÖ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *